Instructies

Het steriele inseminatie pakket (m.u.v. de potjes) is niet geschikt voor hergebruik, de kans op bacteriegroei is aanwezig. Ook kunnen eventuele zeep en waterresten het sperma aantasten of doden.

Bij het onbegrepen uitblijven van een zwangerschap is het sterk aanbevolen om eerst uw beiden vruchtbaarheid te laten onderzoeken, zie vruchtbaarheidsonderzoek.

 

Lees dit goed door, de instructies hebben invloed op de slagingskans.

Insemineer in de vruchtbare periode. Wanneer er een positieve urine ovulatietest is, begin dan dezelfde dag nog met insemineren. Bij voorkeur de ejaculatie(orgasme) m.b.v. masturbatie opwekken. De man dient zijn voorgaande ejaculatie tussen de 2 en 7 dagen geleden gehad te hebben. Insemineer niet vaker dan 1x per dag, 1x in 2 dagen mag ook. Doe dit 4 dagen achtereen.

Er wordt aanbevolen om aan een voorspel te doen, dit maakt sperma meer vloeibaar en het slijm in de vagina rond de baarmoedermond lijkt ook beter doorgankelijk te zijn voor de zaadcellen. U kunt de ejaculatie opvangen in een steriel potje, hier verkrijgbaar of bij de apotheek. U kunt het potje desgewenst hergebruiken: Spoel na gebruik het potje met lauw water goed om en spoel daarna goed na met koud water. Het potje dient volledig droog te zijn voor hergebruik, water is dodelijk voor zaadcellen. Laat het sperma ongeveer 5 minuten bij kamertemperatuur staan in het afgesloten potje. Sperma blijft gewoon leven bij kamertemperatuur.

 

Instructie spuit met catheter:

Haal het spuitje uit de verpakking en beweeg de stamper even heen en weer. Dit om te voorkomen dat het opzuigen van het sperma uit het potje stroef gaat. Zet de flexibele inseminatiecatheter stevig op de spuit zodat hij goed vastzit en zuig langzaam het sperma op, probeer niet teveel lucht op te zuigen. Breng de spuit met catheter voorzichtig in de vagina zodat u de 5 ml spuit nog kan bedienen, uw vingers kunnen nog net achter de “hendels”. De lengte van de spuit met catheter gemeten vanaf de vingers die om de “hendels” zitten is ca. 10,5 cm. Gebruik geen andere dan de bijgeleverde 5 ml spuit, anders zou de combinatie mogelijk te lang kunnen worden, waardoor er te diep wordt geïnsemineerd. Te diep insemineren kan een averechts effect hebben. Het spermavocht zou mogelijk in de baarmoeder terecht kunnen komen waar het niet thuishoort. De baarmoeder zal dan m.b.v. krampen het sperma eruit werken. Het spermavocht komt in de natuurlijke situatie ook niet in de baarmoeder terecht, wel de zaadcellen die uit dit spermavocht “gezwommen” zijn.

 

Sexuele opwinding bij de vrouw speelt een grote rol. Door sexuele stimulering veranderd het vaginale slijm, waardoor het beter doorgankelijk lijkt te zijn voor de zaadcellen. Wanneer een vrouw een orgasme heeft maakt de baarmoedermond peristaltische bewegingen, die waarschijnlijk als doel hebben om het sperma in de baarmoedermond te transporteren, zo worden de zaadcellen een stukje “op weg” geholpen. Het beste is om tijdens of voor een orgasme het sperma in te spuiten. Niet heel snel, doe er ongeveer 3 seconden over. Trek even daarna de spuit of pipet langzaam uit de vagina. Hierna mag de vrouw, indien mogelijk gerust nog meer orgasmes hebben. Na al dit geweld dient u even te blijven liggen, indien mogelijk een half uur. Bovenstaande is wetenschappelijk (nog) niet bevestigd, doch zijn er een aantal onderzoeken geweest die bewijzen voor een verhoogde kans op bevruchting. Na de inseminatie pogingen breekt er een spannende tijd aan, we hopen natuurlijk dat het gaat lukken!

Indien u na 6 pogingen nog niet zwanger bent geworden, is het verstandig om toch het medische circuit op te zoeken.